A XXI. század válságai és élettérháborúi

Február 16.-án, a Gyakorlati Diplomácia Társasága félévnyitó eseményén hallgathattuk meg visszatérő vendégelőadónk, Dr. Isaszegi János tábornok, nyugállományú vezérőrnagy előadását a mindennapjainkat immár közvetetten és intenzíven befolyásoló aktuális válságokról, melyek napról-napra a szemünk előtt, élő közvetítés közepette eszkalálódnak – az előadás közepette akár órákkal korábban történt események is említésre kerültek.
A világháborúkat követő globális békevágy történelmi megalapozottságának taglalása után szó esett az ukrajnai háborúról, mely egyre elkeseredettebben zajlik az új kijevi vezetés és az oroszbarát szakadárok között, valamint nagyobb volumenű ellentétet szít a NATO és a nagyhatalomként fellépni kívánó Oroszország közt. Ezt követően szóba kerültek a világ két puskaporos hordójának, a Balkánnak, s a Közel-Keletnek aktualitásai, különös tekintettel a békefenntartó missziók eredményére – vagy eredménytelenségére. Megállapítást nyert, hogy az Iszlám Állam tevékenysége, s a koszovói helyzet is próbára teszi az európai egység szilárdságát, s az ezredforduló elején még optimista lakosság az elmúlt évtized során sokat veszített derűlátásából a fokozódó konfliktusok közeledése miatt. A Tábornok úr nem csupán elméleti szaktudásával, hanem helyszíni tapasztalataival, a történések múltban gyökerező kulisszatitkaival is gazdagította előadását: katonai tanulmányait Kijevben folytatta, s továbbra is élénk megfigyelője maradt az ukrán viszonyoknak, valamint parancsnokként jelen volt Irakban, az IS majdani szülőhazájában.
Ugyan az informatív és bőséges diasor részletes áttekintésére egy hét is kevés lett volna, előadónk a terem befogadóképességét feszegető hallgatóság részére bocsátotta annak tartalmát, így az elmondottakon felül további lehetőséget kaphattunk a téma további tanulmányozására.