Magyar Köztársaság Nagykövetsége, Bécs

2015. március 20-án, pénteken Bécsbe látogatott a Gyakorlati Diplomácia Társasága, ahol Perényi János nagykövet úr meghívására Társaságunk egy eseménydús és rendkívül informatív délelőttöt töltött el az ottani magyar nagykövetségen. A nagykövet úr és munkatársai (Biró-Kerekes Anna konzul, Hajas Gábor első beosztott, Mautner Márk külgazdasági attasé valamint Szilágyi Gergő sajtó-és belpolitikáért felelős attasé) fogadtak bennünket az épület koncerttermében, amely rendszeresen kulturális programoknak ad otthont. A terem ez alkalommal fogadásunkra való tekintettel egy közös beszélgetéshez volt berendezve, amely során a nagykövet úr és munkatársai röviden összefoglalták saját munkaterületüket, utána pedig készséggel válaszoltak minden felmerülő kérdésünkre munkájukkal, a kint élő magyar közösséggel, gazdasági kapcsolatokkal vagy az osztrák belpolitikával kapcsolatban.

A beszélgetést követően egy rövid tárlatvezetést tartott nekünk a követség egyik munkatársa. A nagykövetségnek otthont adó épület különlegessége, hogy egyike Bécs legrégebbi és legpatinásabb épületeinek. A városban lévő nagykövetségi épületek közül egyedül itt található tükörterem, melyet Velencéből származó tükrök díszítenek. A hatalmas belmagasságú szobákat aranyozott stukkók és régi bútorok díszítik, és szinte mindegyik helyiségben található egy-egy nevezetes festmény.

Délután Mergl Lilla vezetésével bejártuk Bécs belvárosát, meglátogatva a Schottenstift, Votivkirche, (Ring straBe), Universität Wien, Burgtheater, Rathaus, Parlament, Volksgarten, Hofburg, Augistinerkirche, Albertina, Oper, Burggarten, Schmetterlinghaus, Maria-Theresia Platz, Kunsthistorisches Museum, Naturhistorisches Museum, Museums Quartier és a Volkstheater környékét. A rögtönzött körbevezetés után még egy-két órát a városban töltöttünk, majd a délutáni órákban indultunk is vissza.

Végezetül szeretnénk megköszönni Perényi nagykövet úr meghívását, továbbá mindenkinek, aki valamilyen formában – legyen az szervezés vagy részvétel – emelte kirándulásunk fényét!