Olimpia Budapesten

2015. november 18-án került megrendezésre a Gyakorlati Diplomácia Társasága és a Magyar Olimpiai Bizottság közös szervezésében, Olimpia Budapesten címmel, az a konferencia, mely az esetlegesen Magyarországon megrendezendő 2024-es játékok témáját járta körül. A Sportgazdaságtani Kutatóközpont szakmai együttműködésével létrejött rendezvényen számos szaktekintély tette tiszteletét és fejtette ki véleményét Budapest esélyeivel, lehetőségeivel kapcsolatban. Olyan kérdések kerültek megvilágításra, mint például, hogy milyen hatással lenne egy ekkora volumenű projekt a főváros, tágabb tekintetben az ország életére, gazdaságára, imázsára, valamint különböző részleteket ismerhettünk meg a pályázat bonyolult menetéről is.

A rendezvényen köszöntőt mondott Dr. Görög Mihály, a Budapesti Corvinus Egyetem fejlesztési rektor helyettese és Dr. Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatója. Nyitóelőadásában Fürjes Balázs, a kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos hangsúlyozta, Magyarország akkor növelheti legjobban az esélyeit és járhat sikerrel, ha valódi összefogásról tud tanúbizonyságot tenni. A körülmények kedveznek nekünk, hiszen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Agenda 2020 című tervezetében megfogalmazta, hogy a jövőben a kisebb költségvetésű, gazdaságosabb játékokat kívánja támogatni, melyek egyikének Magyarország alkalmas helyszínt tudna nyújtani.

A későbbiekben előadást tartott még Dr. Bienerth Gusztáv, gazdasági szakember, az Olimpiai Védnöki Testület tagja, illetve Szalay-Berzeviczy Attila, gazdasági szakember, a „BOM a Magyar Sportért” Alapítvány elnöke.

A rendezvény második felében a hallgatóság egy kerekasztal beszélgetést hallhatott az olimpia szervezés pályázati szakaszának részleteiről és fontosságáról. Résztvevők voltak: Dr. András Krisztina, közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi docense; Ács Zoltán, a Design Terminál Nemzeti Kreatívipari Központ inkubátor program vezetője; Fekete Miklós, gazdasági szakember, a PricewaterhouseCoopers Magyarország partnere; Finta Sándor, Budapest főépítésze; Takács Miklós, a FŐMTERV Zrt. közlekedésfejlesztési igazgatója; Váradi József, a Wizz Air Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A konferencia méltó zárásaképp nagy örömünkre szolgált, hogy vendégül láthattuk Dr. Holger Preuss professzor urat, aki a közelmúltban „Olimpia és gazdaság” címmel megjelent könyvéről beszélgetett Szalay-Berzeviczy Attilával.

Minden kedves résztvevőnek ezúton is köszönjük, hogy jelenlétükkel megtiszteltek minket és emelték rendezvényünk színvonalát.