Előadássorozat Iránról

Társaságunk 2015. Decemberében egy Irán köré tematizált 3 részes előadás sorozatot indított. Melynek első felvonására December 9-én került sor. Az előadó Cseh Zsombor társaságunk volt elnöke, jelenleg az Eupolisz utazási iroda túravezetője, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Gazdálkodás mesterszakos hallgatója volt. Zsombor előadásának fő fókusza az iráni kultúrára, mindennapi életre és a csodálatos tájakra irányult. Történeteiből megismerhettük a híres iráni vendégszeretetet, továbbá betekintést nyerhettünk a Közel-Kelet egyik legszebb természeti látványosságaival rendelkező régiójába.

Az előadássorozat második eseményére 2015. December 10-én került sor. Amikor is a következő kérdésekre kerestük a válaszokat: Milyen következményei lehetnek az iráni atom megállapodásnak? Tekinthető-e modell-értékűnek és vajon hogyan fog hozzájárulni a térség stabilitásához? A beszélgetés résztvevői neves szakértők voltak: N. Rózsa Erzsébet, a Külügyi és Külgazdasági Intézet tudományos főmunkatársa és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója, valamint Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi docense és a Társadalomtudományi Kar dékánja. A programon moderátorként közreműködött Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója. Az eseményen szó esett az elmúlt fél év általános tapasztalatairól és tanulságairól, Irán és Szaúd-Arábia viszonyának alakulásáról, valamint meghallgathattuk szakértőink véleményét Irán jövőjét illetően, amely minden bizonnyal teljesen új fordulatot vett e példa nélküli megállapodást követően, így érdemes lesz a jövőben is figyelemmel kísérni a fejleményeket.

Az eseménysorozat záró előadását az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövete, Őexellenciája Mohammed Reza Morshedzadeh Úr tartotta, amely az „Irán szerepvállalása a közel-keleti térség stabilizálásában” címet viselte. Az országról szóló rövid videó összefoglaló után a Nagykövet Úr ismertette az iszlám forradalom vezetőjének nyugati fiatalokhoz intézett második levelét és annak főbb pontjait. Ezt követően felvázolta országa álláspontját a közel keleti régióban tapasztalható krízissel kapcsolatban, kiemelve, hogy az iszlám valós tanításai, alapelvei nem egyeznek meg, sőt, ellentétesek az Iszlám Állam által közvetített üzenetekkel, jelszavakkal, és éppen ezért tartják lényegesnek a terrorszervezet elleni harcot. Elmondta: „Az elmúlt években a haderők bevonulása az iszlám világába számtalan áldozatot követelt. A megszállás célpontjaivá vált országok az emberi áldozatokon kívül elvesztették gazdasági és ipari infrastruktúrájukat is. A növekedés és fejlődés felé való haladásuk nemcsak leállt, vagy megrekedt, hanem sok esetben több évtizednyit visszaesett”.A térség instabilitásának legfőbb okaként a Nyugat valamint térségbeli szövetségesei által folytatott politikát jelölte meg. Hangsúlyozta továbbá, hogy Irán nem egyes nagyhatalmi táborok szereplőjeként, hanem pártatlanul, a stabilitás és a béke érdekében lép fel, mert eltökélt szándéka aktív szerepet vállalni a térség rendjének helyreállításában. A közelmúltban megkötésre került atom megállapodással kapcsolatban tolmácsolta az ország elégedettségét, amiért a félreértések tisztázódni látszanak, és kifejezte reményét, hogy így hatékonyabb fellépésre lesznek képesek a terrorizmus ellen, amely túlságosan régóta okoz szenvedést az emberiségnek a világ számos pontján. A továbbiakban a résztvevők kérdéseire válaszolt Őexellenciája, kijelentéseiben hangsúlyozva az ország jelentős szerepét a térség biztonságában és stabilitásában, majd a válaszadás után áldott ünnepeket kívánva búcsúzott a hallgatóságtól.