V4 Külügyminiszteri szimuláció Belgrádban

A visegrádi országok egyetemi hallgatói és szerb kollégáik egy rendhagyó konferencia keretében fognak találkozni a belgrádi cseh nagykövetségen.

A Prágai Közgazdaságtudományi Egyetemen létrehozott Junior Diplomat Initiative diákszervezet és a belgrádi cseh nagykövetség közös szervezésében megvalósuló eseményre áprilisban kerül sor a szerb fővárosban. A projekt, melyet a Nemzetközi Visegrádi Alap támogat, lehetőséget biztosít öt európai ország hallgatóinak, hogy diplomaták szerepébe bújva vitassák meg a régió aktuális kérdéseit.

„Visegrád csoport + Szerbia szimuláció” egy három napos szimulációsorozat a V4 és Szerbia külügyminiszterei között, melyet a belgrádi szerb nagykövetségen rendeznek. A kiválasztott hallgatók öt tagú csoportokban (V4 + Szerbia) a régiót fogják megvitatni és megtárgyalni aktuális kérdéseit. A konferencia lezárásaként kiadnak egy közös sajtóközleményt, amely összefoglalja a tárgyalásokat és bemutatja a találkozás eredményeit. A szimulációs tárgyalások mellett további eseményekkel is bővül a program, mint például látogatás a V4 országok belgrádi nagykövetségeire és a szerb külügyminisztériumba.

A projekt alapvető célja, hogy biztosítson a fiataloknak egy olyan fórumot, ahol megoszthatják a régióval kapcsolatos kérdéseiket és ötleteiket. Miközben megoldásokat keresnek konkrét kérdésekre a résztvevőknek több nézőpontot is figyelembe kell venni. Ennek a különleges projektnek a partnerei az egyes országok diákszervezetei – a Budapesti Corvinus Egyetem Gyakorlati Diplomácia Társasága, BEUM Diákszervezet Belgrádból, a Szlovák Euro-Atlanti Központ, és a Diák Külkapcsolatok Klub a Varsói Közgazdaságtudományi Egyetemről.

A Visegrádi Csoport négy közép-európai ország regonális szerveződése, amelyet 1991 februárjában hoztak létre, hogy elmélyítsék a regionális együttműködést és egymással összhangban próbálják integrálni saját országaikban az Európai Unió és a NATO struktúráját. Manapság a szervezet prioritásai az Európai Unióban képviselt álláspontok koordinálása és egy közös energiaunió létrehozása. Mindezen túl a Visegrádi Csoport célja hogy ösztönözze az országok együttműködését, különös tekinetettel a szomszéd országokkal való szorosabb kapcsolatra. A tavalyi év közepén a Visegrádi Csoport elnökségét Csehország vette át. A cseh elnökség felvázolt egy egyéves cselekvési tervet, valamint elnökségi ciklusa mottójaként – melynek célja a tagállamok közti bizalom erősítése – a V4 Bizalom (V4 Trust) szlogent választotta. A Visegrádi Csoport fennállásának 25. évében a konferencia szervezői a Visegrádi Csoport jóhírét szeretnék terjeszteni Szerbiában, valamint szeretnék felkelteni a fiatalok érdeklődését a Közép-Európa, illetve a balkáni régió helyzetére.

A Junior Diplomat Initiative (JDI) diákszervezetet a Prágai Közgazdaságtudományi Egyetemen alapították 2011-ben Věra Jeřábková, a cseh külügyminisztérium Diplomáciai Akadémia és Képzési Osztály igazgatójának pártfogása alatt. A JDI fő célja, hogy a Nemzetközi Kapcsolatok Karon a Nemzetközi kapcsolatok és diplomácia szak hallgatóinak lehetőséget biztosítson elméleti tudásuk bővítésére, valamint gyakorlatszerzésre a kortárs diplomácia világában. A konferencia szervezői a Prágai Közgazdaságtudományi Egyetem Nemzetközi kapcsolatok és diplomácia szakának hallgatói.

Bővebb információt találhatnak az alábbi weboldalon:  www.jdi-vse.cz/v4

V4S_Simulation