VI. Főiskolai és Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs Viselkedéskultúra és Protokoll verseny

Gyakorlati Diplomácia Társasága (GyDT) elnyerte a felsőoktatási intézmények részére hirdetett a VI. Főiskolai és Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs Viselkedéskultúra és Protokoll verseny első helyezését. A győzedelmi serleg mellett a Magyar Protokollosok Országos Egyesületének szakmai külön díját is a GyDT csapata vehette át.

A csapatban öt hallgató Bakony Barbara, Kerber Zsuzsanna, Shadeh Fadi, Mossóczy Katinka Zsófia és Orosz Fanni több hónapos felkészülés után bebizonyíthatta, hogy megfelelő tudással rendelkezik a diplomácia, protokoll, kultúra és a kommunikáció területével kapcsolatban, mindezt a versenynek helyszínt adó Stefánia Palota Honvéd Kulturális Központ dísztermében. A felkészülést Orosz Fanni szervezte meg, aki neves előadókat hívott meg és tartalmas tréningeket szervezett. Fő mentorunk dr. Back András a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója, volt washingtoni konzul volt. Étkezéskultúra tréningünket Stroh Péter éttermi mester tartotta, aki az elméleti tudás mellett a gyakorlati, felszolgálói tudást is átadta nekünk.

A verseny fővédnöke a honvédelmi miniszter Dr. Simicskó István volt, aki levélben köszöntötte a versenyzőket. A Magyar Honvédség Vezérkari Főnökének dr. Benkő Tibornak, a zsűri elnökének, gondolatai nyitották meg az eseményt. A Honvéd Kulturális Központban tíz csapat mérte össze tudását általános, katonai-, sport-, turizmus protokoll és diplomáciai témákban. A versenyre a határon túlról; Erdélyből és Kárpátaljáról is érkeztek felsőoktatási intézmények.

13128795_1000991319997485_1583880648_o

A szervezők a való életből is merítettek a feladatok összeállításánál: a japán császárt, annak feleségét, valamint a köztársasági elnököt, feleségét és kíséretüket kellett, természetesen elméletben, de helyesen egy asztal köré ültetni.

Nemzeti zászló-puzzle, IQ és Hungarikum tesztek, európai nagyvárosok ismerete és egyéb kulturális feladatok mind-mind részét képezték a hatodik Főiskolai és Egyetemi Nemzetközi Protokoll versenynek. A határon túli és hazai diákoknak a mindennapi és a katonai, sport diplomáciai élet protokoll helyzeteire kellett választ adniuk műveltségi kérdéseken és szituációs feladatokon keresztül. A diplomáciai feladatok sokszínűségét mutatja, hogy például európai zászlók apró darabjaiból kellett megállapítaniuk a versenyzőknek, mely ország zászlaját, illetve címerét látják.

A versenyt táncbemutatók zárták: a csapatok férfitagjai csapatuk hölgytagjait felkérve angol illetve bécsi keringőt, foxtrottot és csárdást mutattak be a zsűri előtt.

Nagy örömünkre szolgált, hogy részt vehettünk ezen az igen színvonalas versenye, ezúton is szeretnénk megköszönni a verseny szervezőinek felkészítő tanárainknak.