Cultural and Historical Understanding in Central and Eastern Europe konferencia

Nyarunk zárásaképpen, nemzetközi vendégeinkkel karöltve Társaságunk és az ISHA Budapest a Tihany Center for Political Analysis útmutatása alapján tartotta meg Cultural and Historical Understanding in Central and Eastern Europe című konferenciáját. Az eseménysorozat augusztus 25-én kezdődött Budapesten, ahol a résztvevők csapatépítés keretében ismerkedhettek meg jobban egymással. A kellemesen töltött este után kora délelőtt vonatra pattantunk, hogy időben megérkezzünk konferenciánk helyszínére, a lélegzetelállító partszakaszon álló Club Hotel Tihanyba.

 

A konferencia célja nem titkoltan az volt, hogy megtalálja a közép-kelet európai népek közti közös nevezőt, így természetesen ország-prezentációkkal kezdtük az események láncát. Résztvevőink számos helyről érkeztek (nyugatról keletre haladva): Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból, Szerbiából, Romániából, sőt, még Szíriából is. A bemutatókat még néhány helyi ínyencséggel is megfűszerezték előadóik.

A hétvége során számos elismert szakértő adott elő Közép-Kelet Európa aktuális és valaha volt kihívásairól.

Szentiványi Gábor, a Magyar Köztársaság volt nagykövete Svédországban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban, korábbi államtitkár Közép-Kelet Európa kulturális fejlődésének hátteréről előadásában is a térség népeinek sorsközösségét hangsúlyozta.

Elena Jeremova, a budapesti Cseh Nagykövetség első beosztottja megosztotta velünk hazája kormányának álláspontját a térséget érintő kihívásokkal kapcsolatban, valamint az Európai Uniós soros cseh elnökség várható célkitűzéseit.

Hakan Akbulut, a bécsi ÖIIP szakértője Törökország küzdelmeiről mesélt, melyek az európai integrációhoz való közeledéséből erednek, mind kulturális, mind intézményi szempontból.

Grzegorz Piatowsky a lengyel Jagello Egyetem oktatója megosztotta velünk gondolatait az országaink közti hasonlóságokról, illetve különbségekről. Képes volt új nézőpontokat bemutatni az imént említett témákat illetően, miközben szintén beszélt a lengyel álláspontról is – nem csupán az iménti kérdésekben, de egyes biztonságpolitikai jellegű problémák esetében is.

Az előadásokon felül a résztvevők workshopok keretében is ütköztethették álláspontjaikat a jelen kor eseményeinek és elméleti kérdések tükrében is. A megbeszélteket prezentációk keretében osztották meg a közönséggel, melyet előadóink értékeltek, s a legigényesebb prezentációt még egy apró ajándékkal is jutalmazták.

 

A kemény szakmai munkán kívül természetesen nem maradhatott el a Balaton csodás tájaiban rejlő lehetőségek kihasználása sem, legyenek azok a remek helyi ételek vagy látnivalók. A konferencia céljait illetően hiszünk benne, hogy a gyakorlati nehézségek ellenére mindenképpen elértük azokat. Résztvevőként érkeztünk, azonos érdeklődési körrel, de eltérő kultúrkörökből, majd barátokként távoztunk, mély megértéssel viseltetve aziránt, hogy mit is jelent a jelenkor Közép-Kelet Európájának bármely nemzetében élni. Bár a térség időről-időre komoly kihívásokkal szembesül, népei még nem veszítették el sajátos humorérzéküket – és nem is áll szándékukban elveszíteni azt.