Osztrák Köztársaság Nagykövetsége

Október 24-én társaságunk néhány tagja Ausztria magyarországi nagykövetségére látogatott el, ahol Dr. Ralph Scheide osztrák nagykövet úr fogadott bennünket. Ennek során, egy kötetlen beszélgetés keretei között lehetőségünk volt kérdéseket intézni házigazdánkhoz aktuális politikai és gazdasági problémákkal, hírekkel, jelenségekkel kapcsolatban, amelyekről ő röviden kifejtette meglátásait, illetve észrevételeit. Elsőként a követség egyik munkatársa vázolta fel dióhéjban a nagy múltra visszatekintő osztrák-magyar kapcsolatokat statisztikai adatokkal és történelmi tényekkel is kiegészítve, majd a nagykövet úr szintén tartott egy nyitóbeszédet ugyancsak a két ország egymással való viszonyáról.

Ezek után a lehető legváltozatosabb témákban hangzottak el kérdések, ennek köszönhetően számos jelenleg is releváns, mindkét országhoz kapcsolódó ügyről szerezhettünk bővebb információt, így a nagykövet úr válaszain keresztül egy igen széles perspektíva tárult a hallgatóság elé. Szóba kerültek olyan aktualitások, mint az osztrák elnökválasztás, vagy az előző évben kibontakozott migránsválság, amely a két ország viszonyára is rányomta a bélyegét. Emellett kérdeztük a nagykövet urat többek között az Európai Unió globális szerepéről, megpróbáltatásairól, egy közös európai hadsereg lehetőségéről, az EU külpolitikai prioritásairól, a választójog kiterjesztéséről, valamint a fiatalabb generációk politikai aktivitásáról is.

A beszélgetést ezen kívül színesítette néhány különleges témakör is, például egy olyan koncepció, amely szerint az EU-n belül az egykori Osztrák-Magyar Monarchia államai egy szorosabb szövetséget hoznának létre (mint azt megtudtuk, ez inkább csupán fikcióként létezik), vagy az, hogy miként valósul meg a szólásszabadság az egyes európai demokráciákban.  Természetesen betekintést nyertünk egy nagykövet napi rutinfeladataiba is, végül pedig házigazdánk, aki egyébként is készségesen és közvetlenül viszonyult hozzánk, szintén érdeklődött és néhány kérdést tett fel nekünk, eközben pedig a német nyelv, és általában az idegen nyelvek oktatásának szükségességét is hangsúlyozta.

Látogatásunk az osztrák nagykövetségen visszatekintve mind szakmai szempontból, mind közösségi élményként úgy gondolom, hogy tartalmas programnak bizonyult, és hozzájárult ahhoz, hogy társaságunk a későbbiekben is hasznosítható, új tapasztalatokkal gazdagodhasson.

nevtelen