Iszlám és iszlamizmus a Közel-Keleten és Európában

Társaságunk félévzáró előadására december 7-én került sor, ahol nagy örömünkre egyetemünk egykori rektora, Dr. Rostoványi Zsolt tartott előadást „Iszlám és iszlamizmus a Közel-Keleten és Európában” címmel.

Manapság az iszlamizmussal kapcsolatban rengeteg kérdés és téveszme merül fel, hajlamosak vagyunk általánosítani és homogén közegként kezelni az iszlámot. Tanár Úr előadásának célja ezen sztereotípiák eloszlatása, valamint az iszlám valódi arcának bemutatása volt. Sokan (köztük európai országok vezetői is) háborút emlegetnek a nyugati és keleti világ között, de valóban fenyegetésként kell tekintenünk az iszlámra, vagy a szélsőségek által alakított média befolyásolja világképünket? Az iszlám tényleg koherens rendszert jelent, amely meghatározza a muszlimok viselkedését, vagy érdemesebb lenne magukat az embereket látni a vallás mögött? Ehhez hasonló kérdésekre kaphattunk választ az előadás során. Rektor úr ezen felül beszélt az iszlamizmus vallási, civilizációs és politikai töltetéről, a Korán különböző lehetséges értelmezéseiről és a szakértői megközelítésekről, melyek mind más és más megvilágításba helyezik a vallást.

Záró gondolatként felmerült a kérdés, vajon megreformálható-e az iszlám? A Tanár Úr véleménye szerint a válasz egyértelműen igen, ugyanis az iszlámon belül már felszínre törtek reformkérdések, néhol a reiszlamizáció, néhol pedig a dekulturalizáció irányába. Így a valódi konfliktus nem a nyugati és keleti kultúrában, hanem a radikális és mérsékelt iszlám ellentétében található, ennek megoldásához pedig minden eddiginél szorosabb összefogásra van szükség, és ehhez a nyugati világnak nyitottabbá kell válnia.

Ezen esemény nem csak témája miatt volt különleges, hanem azért is, mert Dr. Rostoványi Zsoltot évzáró előadásunk keretein belül Tiszteletbeli Tagunkká avattuk. Ezúton is szeretnénk megköszönni Rektor Úrnak, hogy megtisztelt minket a cím elfogadásával!