Olimpia Vita

Társaságunk a Joghallgatók Önképző Szervezetével közösen rendezte meg az Olimpia Vita névre hallgató eseményt, amin Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom vezetője és Fürjes Balázs, egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos vitázott a budapesti Olimpia rendezés lehetőségéről. Az eseményt azon túl, hogy fővédnöke Szilágyi Áron, moderátora pedig Gundel Takács Gábor volt, az is különlegessé tette, hogy a résztvevők az esemény közben értesültek a hírről, miszerint a kormány visszavonja az Olimpiai pályázatot.

Február 22-én egyetemünkre látogatott a JÖSz  (Joghallgatók Önképző Szervezete) által immáron negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Atomvita elnevezésű programsorozata, amely keretein belül az elmúlt években több ízben is komoly érdeklődésre szert tevő viták jöhettek létre. Ugyan Társaságunk fő profiljába a külpolitikai természetű események tartoznak, a JÖSz társszervezői felkérését mégis nagy örömmel fogadtuk, mivel az esemény jellege remek lehetőséget biztosított arra, hogy a különböző véleményt képviselő felek kifejtsék érveiket és ütköztessék azokat a másikkal, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy az egyetemi közösség minél színesebb és szélesebb képet alkothasson a szóban forgó kérdésről.

IMG_0899

Az est színvonalát olyan közismert személyiségek emelték, mint Gundel Takács Gábor, aki a vita lefolytatásában moderátori szerepet vállalt, valamint Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó, illetve Kovács Ágnes olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszónő. Szilágyi Áron nyitóbeszéde után Gundel Takács Gábor ismertette a vita menetét, mely három részre lett osztva. Az első felvonásban a feleknek lehetőségük nyílt ismertetni érveiket illetve álláspontjukat az üggyel kapcsolatban tíz percben, majd ezután következett az úgynevezett vitaszekció ahol az ellentétes nézőpontokra került a hangsúly. Olyan kardinális kérdések kerültek megtárgyalásra, mint a népszavazás, a költség keretek esetleges túllépése, illetve az Olimpiára fordított pénz más szférákban való hasznosítása, végül pedig a hallgatók tehették fel azon kérdéseiket melyekre nem kaptak választ az est folyamán.

A vita közepette halk morajlás törte meg az érdeklődve figyelő és hallgató tömeg fegyelmezettségét, ugyanis napvilágot látott a hír, miszerint hazánk visszalép a 2024-es Olimpiai pályázattól, amelyet Gundel Takács Gábor ismertetett is a közönséggel, így tehát lehetőség nyílt arra, hogy a közönség első kézből hallja a két fél első reakcióit. A vita végére egyértelművé vált a pályázat kimenetele, ennek ellenére a pro és kontra tábor is hasznos információkkal térhetett haza, függetlenül saját álláspontjától, ráadásul a történelem a szemünk előtt íródott, hiszen gyakorlatilag elsőként értesülhettünk Magyarország 2024-es Olimpiai pályázatának visszaléptetéséről.