Karrierutak – Hova vezet az NT-s diploma?

Szakkollégiumunk által március 26-án megrendezésre került „Karrierutak” című előadássorozatunk első eseménye, melynek keretein belül a Nemzetközi Tanulmányok képzés által kínált karrierlehetőségekről beszélgettünk. Meghívott előadóink között voltak Koszti Andrea rendezvényszervező és kommunikációs tanácsadó és Szakkollégiumunk egykori elnöke, Wagner Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója, valamint Bokor Balázs nagykövet úr, Magyarország Los Angeles-i főkonzulja. A moderátori szerepkört Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója, a Budapesti Corvinus Egyetem tanársegédje, szervezetünk mentora töltötte be.

Az egyetemi tanulmányok alatt megszerzett ismeretekről előadóink különbözőképpen vélekedtek. Bokor Balázs úgy gondolja, hogy az egyetem által nyújtott tudásnak „kézzel foghatónak” kell lennie. Ezzel ellentétben, Koszti Andrea szerint nem szükséges, hogy az egyetemi képzés gyakorlatiasabb legyen, viszont a párbeszéd-alapúságra sokkal nagyobb hangsúlyt fektetne. Véleménye szerint az egyetemi évek egyik legfontosabb része a diákéletben, valamint az egyéb szakmai programokon való részvétel. Wagner Péter, egyetemi oktatóként, úgy véli, hogy az előadások nem annyira célravezetőek, ő az írás, illetve az olvasás fontosságát szorgalmazná.

Mindhárom szakértő egyetértett az önképzés jelentőségével. Bokor Balázs kiemelte, hogy a folyamatosság a kulcs, hiszen ha nem képezzük magunkat, megragadunk egy szinten. Fontosnak tartotta az olvasás és írás gyakorlását, a tudatosságot és a nyitottságot, hiszen a diplomáciában az információk és a hírek megszerzése az alapokhoz tartozik, ezzel Wagner Peter is egyetértett. Andrea szintén egyetértett abban, hogy kikapcsolhatatlan az önképzés és nélkülözhetetlen, hogy kapcsolatot teremtsünk a környezetünkben lévőkkel, ugyanakkor fontos az önismeret is és annak a tudata, hogy milyen feladatok elvégzésében vagyunk jók, miben érezzük jól magunkat.

Egy másik kérdés amiben előadóink egyetértettek, az az, hogy mennyire nehéz NT-s diplomával nem állami szférában elhelyezkedni.  Az NT egyik alapkövetelménye a nyelvtudás, mely egy diplomával társítva számost kaput nyit meg előttünk. Koszti Andrea szerint ez a szak számos lehetőséget biztosít diploma után a hallgatónak, akár a PR vagy a Public Affairs területén is.

Amikor a karrier és a magánélet közötti egyensúly került szóba, ismét egyetértés alakult ki a szakértők között. Bokor Balázs 28 éves külföldi tapasztalattal a háta mögött azt hangsúlyozta, hogy a diplomáciában dolgozóknak nincs annyi szabadideje és magánéleti lehetősége, mint egy kutatónak, hiszen egy család számára nem mindig könnyű beintegrálódni a rendszerbe és az új helyzetekbe/környezetbe. Andrea a saját vállalkozása mellett folyamatos problémának tartja a kettő összeegyeztetését, Wagner Péter pedig kiemelte, hogy a kutatói lét egyik legnagyobb pozitívuma a rugalmas időbeosztás, ami sokkal egyszerűbbé teszi a család és a munka összehangolását.

A beszélgetés végén a hallgatóság is lehetőséget kapott arra, hogy feltegyék a bennük megfogalmazódott kérdéseket. A legnépszerűbb kérdések a nyelvtanulás fontosságára, az egyetem melletti munkalehetőségekre, illetve a mesterképzés fontosságára irányultak. Mindhárom előadó egyetértett abban, hogy a nyelvtudásnak hatalmas szerepe van mind az állami, mind a magánszférában, erre sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni az oktatásban. Nyelvválasztás szempontjából érdemes odafigyelni arra, melyek a ritkábban beszélt nyelvek, illetve szeretnénk-e később az adott országban élni. Wagner Péter szerint az egyetemi tanulmányok melletti munkavégzés hasznos tudást ad, azonban ha valaki elkezd dolgozni, figyelni kell arra, hogy nehogy a tanulás rovására menjen.

Utolsó gondolatként hasznos tanácsokat hallottunk a jövőre nézve. Koszti Andrea szerint az egyetemi évek alatt érdemes iskolán kívüli tevékenységet is folytatni, például diákszervezethez vagy szakkollégiumhoz csatlakozni. Wagner Péter azt tanácsolta a közönségnek, hogy minél nyitottabbak legyenek, utazzanak, és szerezzenek külföldön élményeket és tapasztalatokat. Végül Bokor Balázs nagykövet úr zárta a sort, aki azt javasolta, bízzunk magunkban és tegyünk meg minden céljaink elérésének érdekében.

Ezúton is szeretnénk megköszönni szakértőinknek, hogy elfogadták a meghívásunkat, valamint azt is, hogy ilyen sokan eljöttetek. Reméljük a következő programunkon is velünk tartotok!