Karrierutak 2

Szakkollégiumunk által május 3-án megrendezésre került „Karrierutak” című előadássorozatunk második, egyben félévzáró eseménye, melynek keretein belül a Nemzetközi Tanulmányok képzés által kínált karrierlehetőségekről beszélgettünk. Meghívott előadóink között voltak Varju Krisztina V4 Elnökség lebonyolításáért felelős miniszteri biztos, Hossó Nikoletta protokoll szakértő, nemzetközi kapcsolatok elemző, cégtulajdonos, valamint Demeter Csaba Technology Operations Manager. A moderátori szerepkört ismételten Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója, a Budapesti Corvinus Egyetem tanársegédje, szervezetünk mentora töltötte be.

Az előadás első pár percében arra kerestük a választ, hogy mennyire találják előadóink hasznosnak az egyetemi képzést, ezen belül is a Nemzetközi Tanulmányok szakot. Meghívott előadóink egyetértettek abban, hogy az NT-s diploma és az évek alatt megszerzett ismeretek nagyon jó alapul szolgálnak majd a karrierválasztás idején. A képzés rendkívüli módon segít abban, hogy a diákok tájékozottak, világlátottak legyenek. Demeter Csaba hangsúlyozta, hogy nem az a fontos, hogy az egyetemen megszerzett tudás hány %-át fogjuk majd a munkánk során kamatoztatni. Hossó Nikoletta a téma kapcsán felhívta a hallgatóság figyelmét a mesterképzés fontosságára, amely még kapósabbá tesz valakit a munkaerőpiacon. Varju Krisztina pedig arra ösztönözte a diákságot, hogy menjenek Erasmusra, és vegyenek részt Erasmus Plus gyakorlatokon.

Női előadóink túlsúlya miatt szóba került a női hátrányok kérdése a munka világában. Hossó Nikoletta és Varju Krisztina sem tapasztalt munkája során hátrányos megkülönböztetést. Hossó Nikoletta hangsúlyozta, hogy a nőiességet azonban nem kell kihasználni, szakmailag kell a toppon lenni. Demeter Csaba is hozzászólt a témához. Munkahelyi tapasztalati alapján úgy látja, hogy a nőket pozitívan diszkriminálják, és egyre több nő szerez vezetői pozíciót.

A kapcsolati háló fontossága volt a következő kérdés. Demeter Csaba szerint a kapcsolatok nélkül is lehet érvényesülni. A lényeg az, hogy amit csinálunk, azt jól csináljuk, hozzuk ki mindenből a maximumot. Hossó Nikoletta szerint kellenek a jó kapcsolatok, de minden szorgalom és elhivatottság kérdése. Egy népmesei mondással élt: „A jónak el kell nyernie jutalmát.” Varju Krisztina szerint ez egy rendkívül összetett kérdés. A kapcsolati tőke mindig nagy előny, hiszen láthatjuk, hogy sokan ennek köszönhetik magas pozíciójukat. Ő azonban az alázatos munkában hisz, aminek következtében felfigyelnek az emberre, és a későbbiekben bizalommal tudnak rá tekinteni.

A hallgatóság kíváncsi volt arra, hogy meghívott előadóinkra mely egyetemi kurzusok voltak nagy hatással. Varju Krisztina és Demeter Csaba az idegen nyelvű, főleg német nyelvű kurzusokat látogatták szívesen. Emellett Demeter Csaba az Informatika alapjai tárgy gyakorlati fontosságát hangsúlyozta, amiből ő sokat tudott munkája során kamatoztatni. Hossó Nikoletta számára a diplomáciatörténeti órák nagyon élvezetesek voltak, segítettek folyamatában átlátni az eseményeket.

A képzés javítása is kérdésként merült fel hallgatóink részéről. Hossó Nikoletta több idegen nyelvű tárgyat hozna be a tantervbe, melyet anyanyelvi oktatók tartanának. Emellett fontosnak tartja, hogy a diákoknak több lehetőségük legyen prezentációk tartására és szóbeli megnyilvánulásra. Demeter Csaba szerint a gyakorlatorientáltságon kellene még fejleszteni.

A kerekasztal-beszélgetésünk végén moderátorunk, Szalai Máté arra kérte előadóinkat, hogy fogalmazzanak meg három tanácsot a jelenlévőknek. Hossó Nikoletta szerint soha nem szabad megelégedni azzal, amink van, folyamatos tanulás és önképzés vezet a sikerhez. Ne adjuk fel soha! Harmadik tanácsa pedig az volt, hogy maradjunk meg embernek. Demeter Csaba megnyugtatta a hallgatóságot, hogy ezzel a diplomával mindenképpen lesz állásuk, és versenyezni fognak értük a munkaerőpiacon. Tanácsolta, hogy minél több gyakorlatot szerezzünk a szakterületünkön, kutatási témánkban. Végezetül pedig azt ajánlotta, hogy maxoljuk ki a dolgokat. Varju Krisztina kihangsúlyozta, hogy jó, ha vannak céljaink, célkitűzésünk. Legyünk alázatosak! A tanulás lehetőségére és a kritikákra pedig mindig nyitottnak kell lenni a miniszteri biztos szerint.

Ezúton is szeretnénk megköszönni szakértőinknek, hogy elfogadták a meghívásunkat, valamint azt is, hogy ilyen sokan eljöttetek. Reméljük a következő programunkon is velünk tartotok! Szeptemberben találkozunk!