Populizmus és az új világrend

Szeptember 19-én, szerda este került megrendezésre Szakkollégiumunk első nyílt eseménye az új egyetemi félévben. Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója, a Budapesti Corvinus Egyetem tanársegédje és a GyDSz mentora tartott előadást Populizmus és az új világrend címmel, egy igazán aktuális és mindennapjainkat érintő témában.

Az előadás nyitányaként két művészeti alkotás gondolkodtatta el a közönséget: Grant Wood American Gothic című festménye, illetve a Csillagok háborúja-filmsorozatból ismert Jedi Tanács intézménye. Míg előbbi a populizmus egyik jellegzetes, újabban sokat idézett és parodizált ábrázolása, utóbbi az elitet, az értelmiséget hivatott megjeleníteni a filmekben – fogalmazott Szalai Máté.

Az új világrend George H. W. Bush 1990-ben elmondott beszédében jelent meg először, amelyben az egykori amerikai elnök a szép új jövő beköszöntét jelentette be. Ennek alapjait a kapitalizmus, a nyugati dominancia és a nemzetközi intézmények szolgáltatták, ám sokkal kevésbé a tényleges demokrácia és liberalizmus. Ezt követően az előadó néhány diagramon szemléltette, mennyire sokat fejlődött a világ az elmúlt évtizedekben – ám a gazdasági jólétből nem mindenki részesült azonos mértékben. Habár abszolút értelemben szinte kivétel nélkül mindenki jobban él, mint a történelem során bármikor, relatív tekintetben ez nincs így. Magyarországon is csupán egy szűk réteg járt igazán jól a rendszerváltással, míg a társadalom egy részét egyenesen rosszul érintette, ami szintén hozzájárult a populista politikusok iránti kereslet növekedéséhez, csakúgy, mint a veszélyérzet, a politikai következmények hiánya, a korrupció, illetve a technológia fejlődésével a kognitív mobilizáció lehetősége.

Ugyan a populizmusra nehéz konkrét definíciót alkalmazni, és a közönségből felszólaló bátor jelentkezők is más-más aspektusból közelítették meg a jelenséget, kétségtelen, hogy a manapság tapasztalható populista térnyerés négy lázadás eredménye: a választók, a munkásosztály, valamint a nemzet tagjainak lázadása, kiegészülve a globalizáció elleni népharaggal. A populista külpolitika megjelenésének pedig óriási hatású következményei lehetnek a világ egészére nézve, sokkal komolyabbak, mint a napjainkban is gyakran tapasztalható „populista színház” állandó jelenléte.

Egy elgondolkodtató és helyenként Szalai Máté saját bevallása szerint is provokáló előadást hallhattunk, amely alighanem sokak látásmódját megváltoztatta kicsit e fontos témakörben. Köszönjük, hogy megtiszteltetek minket jelenlétetekkel, reméljük, jól éreztétek magatokat. További információkért pedig kövessétek Facebook-oldalunkat és iratkozzatok fel levelezőlistánkra!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*