Duna Bizottság 70: kihívások a dunai hajózás előtt

November 26-án, hétfőn este került megrendezésre a Duna Bizottság 70: kihívások a dunai hajózás előtt című nyílt előadásunk. Gyurcsík Iván nagykövet úr, hazánk állandó képviselője a Duna Bizottságban, beszélt nekünk a Duna Bizottság múltjáról, jelenéről és jövőjéről, egy nagyon informatív előadás keretében, mely során rengeteg kérdésre választ kaptunk.

Az előadás nyitányaként a nagykövet úr a 2850 km hosszú Dunát, Magyarország és egyben Budapest gerincének, főutcájának nevezte, mivel a folyóhoz minden magyar ember kötődik, mindenkinek van egy kedves története róla.

Ezután egy rövid történelmi visszatekintés keretében, megismerhettük a mai Duna Bizottság elődjeit, akik az akkori körülményeknek megfelelően igyekeztek biztosítani a Duna szabad hajózását. Végül 1948-ban a Belgrádi Egyezmény keretében állt fel a mai formájában a nemzetközi szervezet, melynek központja 1954 óta Budapesten található.

A Bizottság feladatai a Belgrádi Egyezmény 8. cikkelyében kerültek megfogalmazásra, melyek közé tartozik az egyezmény rendelkezéseinek felügyelete, bizonyos vízi munkálatok elvégzése, folyamrendészeti és kitűzési szabályok egységesítése. Ezen feladatok elvégzéséhez ajánlatokat tehet a partmenti országok számára, mivel közvetlen intézkedési jogkörrel nem rendelkezik.

Az államközi szervezetnek jelenleg 11 tagállama van: Ausztria; Bulgária; Magyarország; Németország; Moldávia; Oroszország; Románia; Szerbia; Szlovákia; Ukrajna és Horvátország. A tagokat egy-egy nagykövet – sokszor az ország budapesti nagykövete – képviseli a Bizottságban. A szervezet hivatalos nyelvei közé tartozik a német, az orosz és a francia.

A tagállamok nagykövetei, munkacsoportok és technikai dolgozók, például fordítók segítségével végzik a munkájukat. A bizottság felépítését tekintően, rendelkezik elnökkel, alelnökkel és titkárral is, ezeket a pozíciókat mindig a tagországok egy-egy nagykövete tölti be.

Egy nagyon informatív előadást hallhattunk Gyurcsík Iván nagykövet úr előadásában, amely során lehetőségünk volt mélyebben is megismerni egy fontos nemzetközi szervezetet. Köszönjük, hogy megtiszteltetek minket jelenlétetekkel, reméljük, jól éreztétek magatokat. További információkért pedig kövessétek Facebook-oldalunkat és iratkozzatok fel levelezőlistánkra!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*